מה את יודעת על הוסת שלך?

וסת היא דימום שמופיע 11-16 ימים (במצב תקין) אחרי ביוץ.
אם אין ביוץ, זה לא וסת.
מחזור זה סייקל שלם שמתחיל בוסת ומסתיים יום לפני הוסת הבאה.

זאת נקודת האיפוס של ההורמונים, כל ההורמונים צונחים לרמות הנמוכות ביותר שלהם. בדיקת פרופיל הורמונלי מתבצעת בימים 3-5 של הסייקל במיוחד בגלל שמדובר בנקודת זמן שבה ההורמונים נמצאים בנקודת האיפוס הזאת, ואז אפשר לראות האם התפקוד תקין או שיש חריגות.

דימום נסיגה - האסטרוגן עולה ובונה את רירית הרחם, אבל לא מתרחש ביוץ, לבסוף יש צניחה ברמת האסטרוגן ומגיע דימום שאינו וסת.
דוגמא נוספת - בעת נטילת גלולות, או נטילת גלולת פרוגסטרון סינתטי לשם הבאת הדימום,
דימום פריצה - כשרמות האסטרוגן ממש גבוהות (קרוב לביוץ) זה יכול לגרום לרירית להתפרק קצת, ואז לפעמים רואים קצת דימום (לפעמים מופיע ככתם דם קטן בתוך הפרשה דמוית חלבון ביצה).
דימום השתרשות - הביצית המופרית עושה את מסעה מהחצוצרה לרחם ומוצאת מקום להצמד אליו ולהתחיל את תהליך ההשתרשות, תהליך זה יכול לגרום לדימום (יכול לנוע בין הכתמות קלות לדימום שמזכיר וסת)

3-7 ימים (בממוצע 4-5 ימים), וכמובן תקינה של דם היא בטווח של 25-80 מ"ל.
יכול להיות פחות או יותר מהטווח הזה, ובמקרה כזה כדאי לעשות בירורים.
אם בבאת אחת חווית שינוי משמעותי בכמות הדימום שלך, גם כדאי לעשות בירור.

וריאציות של אדום: אדום בוהק ועד לגוון יין אדום הם גוונים תקינים. סמיכות בינונית, ללא קרישי דם.
צבע חום הוא מצב שדם התחמצן ולקח לו זמן לצאת החוצה.
צבעים כהים (בורדו ועד שחור) במיוחד בשילוב עם קרישי דם, יכולים לרמז על מצב של תקיעות (סטגנציה) ועודף אסטרוגן.
צבע ורוד בהיר וזרימה חלשה יכול לרמז על מצב של חוסר אסטרוגני, חוסר דם, אנמיה, קור, חוסר הזנה.

בגדול, עובי רירית הרחם משפיע על כמות הדימום מכיוון שהיא מה שנושרת בזמן הוסת. אבל דברים נוספים יכולים להשפיע במידה ויש מצב חריג בגוף, כמו אנמיה, שרירנים, עודף או חוסר אסטרוגני, בלוטת תריס לא מאוזנת, פוליפים, אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס ועוד.
מה עוד יכול להשפיע? גודל הרחם שלך, וגודל הגוף שלך.
לרוב בתקופת הנערות ולקראת המנופאוז יש דימום כבד יותר, מכיוון שזה תקופת זמן עם רמות אסטרוגן גבוהות (ביחס לפרוגסטרון).

היום הראשון לסייקל הוא היום הראשון שמתחיל זרימה של דם אדום טרי. הכתמות הן חלק מהסייקל הקודם, ועד 1-2 ימי הכתמות נחשב כתקין ומעבר לכך כדאי לבדוק (יכול לרמז על רמות פרוגסטרון נמוכות, בלוטת תריס לא מאוזנת).
הכתמות בסוף הווסת יכולות לרמז על כך שהרחם לא התרוקנה עד הסוף, ואפשר לעזור לה דרך חימום ועיסוי רחם (אפשר עם שמנים אתריים מתאימים אבל לא חובה), אמבט אדים לפות עם צמחי מרפא, ושתיית תה עלי פטל אדום.

כאב בינוני עד חזק איננו תקין או בריא, למרות שמאוד נפוץ. כאב שדורש התערבות של משככי כאבים או כזה שמשבית תפקוד ולא מאפשר להתנהל בפעילויות היומיום הרגילות שלך דורש בירור.

האופן שבו חווית את החודש שהיה לך יכול להשתקף בחווית הוסת שלך - אם הוסת קלילה וזורמת כנראה היה לך חודש טוב! אבל אם הוסת קשה, כואבת, עם סימפטומים נוספים כמו כאבי ראש, זה מראה שהיה לך חודש עם הרבה סטרס, עומס פיזי או רגשי, לא טיפלת בגוף שלך - שינה מספקת ואיכותית, אוכל מזין.
